Як правильно підготувати стіл на Святий вечір

Святвечір, вечір напередодні Різдва, що припадає на 6 січня, є останнім днем Різдвяного посту. У цей день дорослі не повинні вживати їжу аж до сходу першої зірки. Саме в цей час, за біблійними притчами, народився Ісус.
Вечерю на Святвечір слід накривати пісною. Проте Свята вечеря називається багатою, бо має включати багато страв. А саме – 12, в честь дванадцяти апостолів.Головною стравою на Святвечір є кутя. Її зазвичай готують із пшениці, рідше – з перловки або рису. Є безліч рецептів приготування куті, у кожна родина має свої особливості. Наприклад, хтось додає в кутю шоколад, а на Буковині прийнято додавати халву. На Галичині кутю варять густою, наче каша, і додають багато горіхів та маку. На Волині кутю подають різною: і густою, і рідкою, а на Луганщині кутю зазвичай варять із рису. Кутю прийнято їсти першою, а вже потім куштувати все інше.
Ще однією важливою та традиційною стравою різдвяного столу є узвар із сухофруктів. Його можна варити із груш, яблук, слив. Дехто додає чорноплідну горобину, малину, вишні.
Смажена риба – теж постійна страва на Різдво. Це пісна, поживна та корисна страва.
Прийнято ліпити кілька видів вареників: з капустою, картоплею чи грибами. Пісні голубці, варена картопля, вінегрет та різноманітні салати з овочів, бурячки з хроном, тушкована капуста, налисники з капустою, варена картопля – це ті страви, які прийнято ставити на стіл.
На Луганщині печуть багато пирогів із різними начинками. На Волині на різдвяний стіл подають борщ із грибами та картоплю в “мундирах”. На Івано-Франківщині до пісного борщу з грибами готують “краплики” – вареники з дрібно порізаним оселедцем, заправлені смаженою на олії цибулею. Обов’язково роблять пісні голубці з рисом, гречкою і грибами та грибну підливу. А от на Закарпатті смажать пісні деруни (без яйця) та готують “галамбець” – ковбаски з кукурудзяної каші із засмаженою на олії цибулею.
А який же святковий стіл без десерту? На десерт підійдуть пампухи, які так подобаються дітлахам, і печені яблука з медом та горіхами (Матеріал інтернетвидань).

Залишити відповідь